donderdag 22 maart 2012

Ronde 2: de Ahi Evran Moskee


Op 21 maart waren we te gast bij de Ahi Evran moskee aan het Vredeoord. De voorzitter, dhr. Cengiz, heet ons welkom en vertelt dat zijn stichting vele activiteiten organiseert, ook voor vrouwen en kinderen. Zo zijn er Nederlandse taalcursussen, lessen in de Turkse taal, maar ook leren lezen en schrijven en computercursussen voor ouderen. Ook wordt ieder jaar een 'kermis' voor kinderen georganiseerd in (en bij goed weer rond) het wijkcentrum Bouwlust. Voor dit jaar staat deze gepland voor 2 of 3 juni, maar het wachten is nog op de vergunning van de gemeente. Aanstaande zondag (25 maart) is er een gezondheidsmarkt voor en door de vrouwen. De moskeevereniging kent verder een actieve jongerengroep en kinderen krijgen Koran-les.
Op oudejaarsavond hebben leden van de vereniging samen met de politie in de wijk gesurveilleerd om problemen te voorkomen. De Ahi Evran is een multiculturele moskee en staat voor iedereen open.

De voorzitter van de vrouwen-vereniging, mw. Aydogan: "we willen vrouwen uit huis halen en hen hun omgeving leren kennen.Ook voor vrouwen is er Nederlandse les. Dat verlaagt voor de vrouwen de drempel om naar de moskee te komen. De vrouwen wisselen er ervaringen uit en lossen gezamenlijk problemen op. Ook sporten ze regelmatig met andere vrouwen in het wijkcentrum".
Bij de activiteit van a.s. zondag in Zichtenburg zijn onder andere een huisarts en een diëtiste aanwezig en wordt er uitgebreid informatie gegeven over ziekten als diabetes. Iedereen is welkom, al moeten we er rekening mee houden dat de informatie vooral in het Turks zal worden gegeven.
Mw. Kuiper van basisschool de Zuidwester vraagt of de vrouwen ook naar school kunnen komen wanneer de school een informatieavond organiseert, bijvoorbeeld over de leerplicht. De vrouwenvereniging staat hiervoor open.

Dhr. Cengiz: "Wij vinden samenwerking met de wijk erg belangrijk, maar het is jammer dat omwonenden niet reageren op een uitnodiging de moskee te bezoeken. Men denkt wellicht dat er alleen maar gebeden wordt? Helaas toonde niemand belangstelling. "En dat terwijl de problemen in Escamp ook ónze problemen zijn, en waar we graag samen oplossingen voor zoeken. We werken b.v. veel samen met Hans Rasenberg van de politie en leggen indien nodig samen met de politie huisbezoeken af bij ouders van Turkse jongeren die voor overlast zorgen".

In de toekomst krijgt de moskee een nieuw gebouw aan de Zijdes. De tekeningen liggen klaar en als alles goed gaat wordt in maart/april 2012  begonnen met de bouw op het huidige speelterrein achter de kerk. Halverwege 2014 gaat de nieuwe moskee dan open en zullen op de huidige locatie huizen worden gebouwd. De vereniging heeft momenteel zo'n 380 leden, waarvan de meesten uit Escamp komen en een deel uit het Westland.

De aanwezigen worden voorgesteld aan de imam en gaan vervolgens de moskee in, waar dhr. Cengiz uitleg geeft. De preekstoel en de gebedsnis zijn door leden van de vereniging zelf gemaakt.

Bij grote drukte kan de moskeeruimte worden uitgebreid door de schuifdeuren naar het lokaal ernaast te openen. Ook de portocabin kan worden gebruikt. Er worden dan extra tapijten uitgerold en dienst kan via de geluidsinstallatie in alle ruimtes worden gevolgd.


De Ramadan begint dit jaar op 20 juli en eindigt op 19 augustus. Dat betekent dat het Suikerfeest op maandag 20 augustus valt, precies op de eerste schooldag.
De school mag in dit soort gevallen elk jaar één dag vrij geven, maar beslist niet meer.
Hierover ontstaan wel eens problemen tussen ouders en school; ouders willen vaak een week eerder met vakantie gaan en/of later terugkomen en dat mag de school niet toestaan. Deze weigering dor de school is niet om de ouders te pesten: het is gewoon wettelijk niet toegestaan. Wanneer blijkt dat de school meewerkt aan een dergelijk verzoek kan zij een boete krijgen. Wanneer school geen toestemming geeft, maar de ouders hun kind toch buiten de vakanties van school houden is de boete voor hen. Mw. Kuiper van de Zuidwester vraagt of de vrouwen van de moskeevereniging bereid zijn hierover een themadag te organiseren. De vrouwen bieden hierop aan samen met de school een plan te maken hiervoor.

Tenslotte worden nog enkele belangrijke bijeenkomsten aangekondigd:

25 maart, vrouwengroep Ahi Evran nmoskee: gezondheidsmarkt, Zichtenburg
21 april, Turkse Vereniging Bouwlust: kinderfeest in het wijkcentrum aan de Eekhoornrade
21 april, Surinaamse Vereniging Bouwlust: 3e bijeenkomst Bouwlust bezoekt Bouwlust ('s-avonds)
30 juni, Turkse Vereniging Bouwlust: feestavond als afsluiting van het seizoen in het wijkcentrum

De Afghaanse Vereniging overweegt om onze vierde bijeenkomst te organiseren. Gedacht wordt aan 15 of 16 mei. Hierover krijgt u nog bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten