donderdag 23 februari 2012

Ronde 1: de Shalomkerk

Op 22 februari was het zover: de eerste bijeenkomst. Het weer zat bepaald niet mee, maar toch was de opkomst groot: zo'n 25 mensen. We werden door het kerkbestuur ontvangen met koffie en koek, waarna we een uitleg kregen over het ontstaan van de kerkgemeente.

De Shalomkerk staat aan de Vrederustlaan tussen de Hengelolaan en de Melis Stokelaan en maakt deel uit van de Protestantse Gemeente te ’s-Gravenhage en dus ook van de Protestantse Kerk van Nederland. De wijkgemeente is de Protestantse wijkgemeente Bouwlust-Vrederust. De kerk is toegankelijk voor minder validen en beschikt over een ringleiding. De kerk is in 1959 in gebruik genomen, voor de kerk staat een open obelisk met daar bovenop een bazuinengel.

Vanwege de sluiting van de Exoduskerk (in 2010) en de Shalomkerk (in 2000) komen deze kerken samen in de Salvatorkerk. In mei 2011kiest men een andere naam voor dit kerkgebouw: Shalomkerk.
Het is wellicht niet de laatste samenvoeging voor de gemeente: in de komende twee jaar moeten ten minste zeven van de veertien kerken die eigendom van de gemeente en nog in gebruik zijn, de deuren sluiten. Van veertien wijkgemeenten moet de gemeente terug naar vier. Het aantal predikanten wordt - via natuurlijk verloop - teruggebracht van vijftien naar acht.
Welke zeven bedehuizen er dichtgaan is nog niet definitief bekend. Daarover moeten de nieuw te vormen wijkgemeenten medio 2012 een beslissing nemen.

In de kerk bevinden zich glasmozaïeken gemaakt door dhr. W. L. Wagemans naar Bijbelse voorstellingen, oorspronkelijk waren de glasmozaïeken direct op de ramen aangebracht. Nadat de kozijnen zijn vervangen, zijn deze mozaïeken in aparte RVS omlijstingen gemonteerd die voor de ramen zijn geplaatst. Voor wat betreft de lichtinval is dit een prachtige oplossing. Zoals vermeld zijn het voorstellingen uit de Bijbel, dit is Het Boek van de Christelijke kerken. De Bijbel bestaat uit twee delen het eerste deel beschrijft de geschiedenis vanaf de Schepping tot aan de geboorte van Jezus. Het tweede deel gaat over het leven van Jezus en de apostelen en die van de eerste christelijke gemeentes.

Een van de hoogtepunten van de avond was de rondleiding door het gebouw, waarbij uitleg werd gegeven over de diverse onderdelen en hun symboliek. De bezoekers kregen uitgebreide informatie over het kerkorgel en mochten ook zelf proberen het te bespelen.
Na de rondleiding ging bestuurslid Ben van Kleef in op het werk van de kerk in de wijk. De gemeente heeft ook voor de rpoblemen in de buurt en probeert daar waar mogeklijk te helpen. Omdat ook het aantal welzijnsaccomodaties in de buurt snel minder wordt krijgt de Shalomkerk steeds meer ook een maatschappelijke functie en is het voor een groeiend aatal mensen een plek voor ontmoeting en activiteiten.

Na afloop werd onder het genot van een drankje nog lang nagepraat. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde eerste bijeenkomst!

Mocht u na het lezen van dit artikel de Shalomkerk zelf eens van binnen willen zien, dan bent u uiteraard iedere zondag welkom in de dienst om 10.00 uur. Maar als u liever doordeweeks langs wilt komen, kan dat natuurlijk ook, dan moet u wel even een afspraak maken.
Voor informatie over de kerk, het gebouw of vragen op het persoonlijke vlak kunt u contact opnemen met een van de onderstaande personen.

Rinus van Delft tel. 3097936
Guus van der Horst tel. 3292511
Martin van der Zwan tel. 3293663

Geen opmerkingen:

Een reactie posten